Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Ikariam egy böngésző alapú, igen sokan együtt játszható stratégiai videójáték. A játék készítője és terjesztője a Gameforge AG. A játék háttérkörnyezete az ókori Görögországot idézi, ahol a játékos egy kis város türannosza. Ezt a várost kell bővíteni és irányítani. Az Ikariam játékot általában pozitívan fogadták.

Alapító:Sid Meier

A játék menete:

Az Ikariamot a Sid Meier által kifejlesztett Civilizationhöz szokták

hasonlítani.[ Ezen kívül hasonlították még a kiadásakor nagy

népszerűségnek örvendő Travian sorozathoz is, amelyet a Travian

Games GmbH fejlesztett. A játéknak az a célja, hogy a játékos által

ellenőrzött várost kibővítse, erőforrásokat gyűjtsön s más

játékosokat leigázzon vagy kiengeszteljen. A játékot rövid időközök

kihagyásával lehet játszani. Az építkezések és kutatások időigénye

valós időmértékekben van meghatározva, így a játékos később térhet

vissza, s bízhatja meg a város lakosait új feladatok ellátásával.

 

A regisztrációt követően a játékost egy kis város fejlesztésével bízzák meg. A város lakosai adót fizetnek a játékosnak vagy el lehet őket küldeni, hogy nyersanyagokat termeljenek ki. A kitalált világot szigetekre osztották, s mindegyiken legfeljebb 16 játékos valamint azok városai osztoznak. Minden szigeten van fatelep, és a luxusnyersanyagok termeléséhez való bányák közül is az egyik megtalálható minden szigeten. A nyersanyagoknak öt fajtája van: fa, bor, márvány, kristály és kénpor. Ezeket a fatelepen, a szőlőskertben, a kőbányában, a kristálybányában illetve kéngödörben lehet előállítani. A fejlődéshez minden alapanyagra szükség van. Az erőforrásokhoz területszerzéssel vagy kereskedelemmel lehet hozzájutni. Ha valamilyen alapanyagból az adott területen hiány van, a játékos kereskedhet más játékosokkal, hogy a hiányt pótolja. A szigetek lakói össze is dolgozhatnak, hogy ezzel javítsák a sziget erőforrásainak kihasználását, s így minden helyi játékos gyorsabban juthat erőforráshoz. Amennyiben ez elmarad, a sziget lakosai között ellenségeskedés alakulhat ki.

Az erőforrások megléte esetén a játékos barakkokat, dokkokat vagy akadémiákat építhet. Ezt követően a város lakosaiból katonák - akik harcolnak -, és tudósok - akik feltalálnak, ezáltal új lehetőségeket nyitnak a játékban - képezhetőek. Ezek elvégzését követően adóból származó bért kapnak. Gondoskodni kell arról, hogy a polgárok mindig boldogok legyenek, különben elhagyhatják a várost.

Üzleti modell:

Az Ikariam névlegesen ingyen játszható játék, de a játékosok a kis értékű fizetések kiegyenlítésére alkalmas átutalási rendszeren keresztül további jogokat szerezhetnek. Így egy hatodik erőforráshoz, az ambróziához nyerhetnek hozzáférést, melyet a játék egy továbbfejlesztett, prémium változatában, az Ikariam Plusban tudnak felhasználni.

Szöveségesek:

Egy nagykövetség felépítésével lehetőség van valakihez csatlakozni vagy vele szövetséget kötni. A szövetségek játékosok olyan csoportja, akik együtt dolgoznak. Ők általában megvédik egymást. Ha a szövetség egyik tagját egy játékos megtámadja, az egész szövetség vagy a szövetség legerősebb tagja felveszi a harcot a támadó féllel szemben. Az egy szövetségben benn lévők száma attól függ, hogy az adott állam milyen szinten építi ki külképviseleti hálózatát. Minden nap lehet egy kis mennyiségben bónuszt szerezni. Ennek mértéke a szövetségben lévő emberek számától függ. Egy szövetségben három olyan állás van, melynek betöltéséről gondoskodni kell. Ezek a diplomata, a tábornok és a belügyminiszter. A diplomata szerződések megkötéséért felelős, ő válaszolja meg a szövetségnek küldött üzeneteket, és ő szerkeszti a szövetség külső lapját, amit minden játékos megnézhet. A tábornok a szövetségben részt vevő hadseregek mozgásának nyomon követéséért felelős, és felszólíthatja a szövetség tagjait, hogy valamilyen támadást indítsanak meg. A belügyminiszter felelős a szövetségen belüli fokozatok szétosztásáért és ő szerkeszti azt a belső lapot, melyet csak a szövetség tagjai láthatnak.

0.3.2 kiegészítő :

Az Ikariam 0.3.2 verziója 2009 október 8-án jelent meg. Ezzel a kiegészítéssel a fejlesztők drámai változtatásokat hajtottak végre a játékban. Ezek között vannak új harci struktúrák, új pontszámítási információs rendszer, átalakított kutatási rendszer és számos kisebb kiegészítés.